Friday, October 14, 2011

Boston Cream Pie for Lisa

Jim, my dental lab boss, asked me a while ago if I could make a "Boston cream pie" when his wife's birthday comes around because that's her favorite cake. Of course I obliged, Jim and Lissa are two of my favorite people I know. Although they are married for more than 25 years, Jim still refers to Lissa as "my lovely bride"... how sweet is that?
Traditionally called a pie because the layers were originally baked in pie plates, this is really a 2- layer cake (it may be made with sponge cake or plain butter cake). I made it with sponge cake, filled it with pastry cream, topped with dark chocolate ganache, and to make it look a bit more festive than a regular Boston cream pie I made a few candy clay roses (also made with dark chocolate).
A darker photo for you, I really have to learn how to properly use my camera! Sorry...
The miniature roses were made using this very simple technique I've found on YouTube: http://youtu.be/Rc_A2CgKKM8
 I have used this technique before on candy clay (see the roses on Nirali's birthday cake that I've made in Dec. 2010)
 My chocolate roses, waiting patiently on a plate, ready to be placed on the cake.
Same thing from a different angle...
 I decided to brush them with gold luster dust (edible, of course!).
 Also made a baby cake for myself... I had to taste the cake before delivery, right? ha ha ha
 Perhaps I should have let the ganache to cool (and thicken) more so it doesn't pool at the base of the cake... Oh well, one can never have too much chocolate....
 And a view from the top:

10 comments:

  1. Arata super.Trandafirii parca sunt reali.Te pup!

    ReplyDelete
  2. Multumesc DiaMar (Mihaela), trandafirii sunt usor de facut (zic eu), si sa stii ca cei miniaturali arata mult mai bine decat in poze si-s de efect.
    Tocmai ti-am savurat supa de rosii - cu toate ca nu am comentat... Te pup si eu, spor la treaba!

    ReplyDelete
  3. Imi place foarte mult acest tort,stii,eu n-am incercat niciodata sa fac trandafiri din ciocolata,pentru ca mi se pare dificil ...si e adevarat(ceea ce m-a atras si la tine)ca noi nu le facem pentru vanzare...le facem pentru noi,familie si prieteni!!!Eu gatesc zilnic,si de 2 ori pe zi,dar torturi,decoruri,nu le fac des...
    Deci,inca n-am incercat sa fac trandafiri din ciocolata,poate ca n-a venit inca momentul...Imi plac foarte mult cum ti-au iesit,ca de altfel toate torturile tale,se vade mana de artist...si apreciez mai mult,pentru ca nu e comercial...
    Ma bucur mult pentru cele ce mi-ai scris,consider ca un pic ne-am cunoscut...si e adevarat ca una ca noi(chiar daca am doar 9 ani de cand traiesc in Italia)simte dorul la anumite lucruri care pentru unii sant banale...Cand eram in Romania (Iasi)visam la occident si la minunatiile pe care le vedeam in reviste...acum mi-e dor de lucrurile taranesti din Romania!Acum 3 ani am facut o vacanta in Bucovina si ne-am rasfatat cu toate bunatatile intr-un agriturism,vezi ,asa vad eu o vacanta ideala pentru mine!!!(nu Maldive si Caraibi..)
    Sper ca nu te-am plictisit prea mult,dar te-am simtit o persoana diversa de ceea ce vad in jur,si m-am destainuit un pic.
    Te pup si ma intorc sa privesc trandafirii!!!

    ReplyDelete
  4. Iti multumesc din suflet draga Petronela pentru cuvintele tale frumoase, si sa stii ca nu m-ai plictisit deloc!
    Chiar daca nu ai facut inca trandafiri din ciocolata (nu-i nici un bai!) nu inseamna ca nu esti o gospodina foarte buna! Ti-am studiat cateva retete mai recente (delicioase dupa parerea mea!) si pot sa-ti spun ca am multe de invatat de la tine (si de la alte romance) cu toate ca-s un pic mai mare decat tine - eu am implinit 46 de ani in august.
    Te pup draga mea si spor la treaba! Numai bine tie si familiei tale!

    ReplyDelete
  5. Ce faini sînt trandafirasii!!
    Eu nici nu îndraznesc sa ma apuc de asa ceva!
    Te pup si-ti doresc un we minunat!

    ReplyDelete
  6. Multumesc Maya draga!
    Cosiderand toate minunatiile pe care le faci tu in bucatarie, eu cred ca ti-ar reusi si tie florile modelate daca ai incerca. Dupa parerea mea florile sunt cel mai usor lucru de executat - in comparatie cu alte ornamente comestibile... Uite aici daca vrei sa te convingi:
    http://youtu.be/PbfgTCSssFQ
    Si aici:
    http://youtu.be/luQTkN-jmms
    Al doilea clip o sa-ti placa mult, sunt convinsa... Tu ai doi "kitchen companions" care te pot ajuta (motanii tai), fa-ti curaj! ha ha

    ReplyDelete
  7. draga Sanda, abia ce-am descoperit blogul tau! sunt foarte frumosi trandafirii! sper sa reusesc sa-i reproduc si eu :))

    o zi cat mai frumoasa :*

    ReplyDelete
  8. Emily - multumesc ca m-ai vizitat, blogul meu este relativ nou (l-am deschis doar la sfarsitul lunii septembrie) si nu postez deseori pentru ca eu nu fac torturi la comanda ci doar pentru familie+prieteni+colegi.
    Urmareste si tu cele doua linkuri de pe YouTube ce le-am lasat in raspunsul meu pentru Maya, eu le-am gasit foarte utile (cel putin pe mine m-au ajutat) si usor de urmat. Bineinteles ca se pot face din pasta de ciocolata alba pe care o poti colora cum vrei tu (eu folosesc colorant gel si la pasta de ciocolata si la pasta de zahar). Sunt sigura ca ii vei putea face si tu, mult succes iti doresc!

    ReplyDelete
  9. superb tortul. ca de altfel toate pe care le ai postate aici. as vrea sa am indemanarea ta si sa fac si eu asemenea minunatii . sunt din pasta de ciocolata? ai undeva reteta? imi doresc sa invat si eu cat mai multe :).
    te pup

    ReplyDelete
  10. Timea - da, toti trandafirii (si cei mari si cei mici) sunt facuti din "candy clay" sau "modeling chocolate" (pasta de ciocolata). Retete sunt mai multe, toate foarte asemanatoare, dar cea mai buna am gasit-o la Giovanna (blogul ei), uite aici link-ul: http://giovannascakes.blogspot.com/search/label/recipes
    Fii atenta ca reteta difera pentru ciocolata alba fata de ciocolata amaruie, acolo vei gasi ambele retete, da click pe fiecare in parte.
    De asemenea, urmareste cele doua clipuri de pe YouTube, link-uri pentru ele am lasat in raspunsul meu pentru Maya (al doilea clip are si reteta in stil american pentru ciocolata amaruie). Presupun ca stii limba engleza, daca totusi ai probleme da-mi de stire si o sa te ajut cum pot... Sa stii ca-s foarte usor de facut trandafirii din pasta de ciocolata, merita sa incerci, precis o sa-ti iasa! Te pup si eu.

    ReplyDelete